Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στις 16 Μαΐου 2016  οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Η ξεναγός της Βουλής μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του κτηρίου και τη λειτουργία του κοινοβουλίου, ενώ προβλήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με όλες αυτές τις πληροφορίες. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην αίθουσα της ολομέλειας και ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.


Η εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, εκτός από την επίσκεψη στη Βουλή, περιελάμβανε επίσκεψη στο Ζάππειο Μέγαρο, στις Στήλες (ή στους Στύλους) του Ολυμπίου Διός, στην Πύλη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Μοναστηράκι, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Ακρόπολη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και στο Αττικό Πάρκο.







Ψηφιακή αναδημιουργία του Παρθενώνα



Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που ονομάζεται Παρθενώνας! Όλα μελετήθηκαν και στην παραμικρότερη λεπτομέρειά τους. Επειδή το μάτι του ανθρώπου ξεγελιέται και τις μεγάλες ευθείες τις βλέπει στη μέση τους να καμπυλώνουν, οι σπουδαίοι Αθηναίοι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν ελαφρές καμπύλες, ώστε στο μάτι να φαίνονται ευθείες. Οι κολώνες έγερναν ελαφρά προς τα μέσα για να οδηγούν το βλέμμα ψηλά. Αυτό το μεγάλο κτίριο το χαρακτήριζε η απλότητα, η σοβαρότητα, η επιβλητικότητα, αλλά και η χάρη. Οι εκατοντάδες τόνοι από μάρμαρο, θα 'λεγε κανείς ότι δεν του έδωσαν την αίσθηση του όγκου και του βάρους. Ταίριαζε απόλυτα στο γυμνό βράχο της Ακρόπολης, αλλά και σε όλο το περιβάλλον της Αθήνας και ήταν ορατή από παντού.

Δείτε δύο εξαιρετικά βίντεο που που δείχνουν πώς κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας.

Βίντεο 1



Βίντεο 2




Ο βομβαρδισμός του Παρθενώνα από τους Βενετούς


Κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687, ο  Φ. Μοροζίνι, επικεφαλής των βενετσιάνικων στρατευμάτων,  διέταξε τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον Ιερό Βράχο ως μπαρουταποθήκη και ο Μοροζίνι παραβλέποντας την ανεκτίμητη αξία των μνημείων έδωσε την εντολή στα κανόνια του που είχαν στηθεί στο Λόφο των Μουσών για τον βομβαρδισμό στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687.

Μια "τυχαία βολή", όπως την αποκάλεσε ο ίδιος αργότερα προς την κυβέρνηση της Βενετίας, είχε ως αποτέλεσμα να ανατιναχτεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη και μαζί της, τμήμα του Παρθενώνα. Αυτόπτης μάρτυρας στην καταστροφή ήταν ο Σουηδός ναύαρχος Ότο Βίλχελμ Κένιγκσμαρκ, ακόλουθος του οποίου θα έγραφε λίγο αργότερο πως "η εξοχότητά του απογοητεύτηκε όταν είδε την καταστροφή αυτού του όμορφου ναού που έστεκε εκεί για περισσότερα από 2,000 χρόνια". Λίγες ημέρες αργότερα, στρατιώτες του Μοροζίνι, επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν (ενδεχομένως μετά από εντολή του στρατηγού τους) τμήμα από τη δυτική πλευρά του ναού, στο οποίο απεικονίζονταν τα άλογα της Αθηνάς. Κατά τη διαδικασία και προφανώς λόγω κάποιων αδέξιων χειρισμών το τμήμα αποσπάστηκε και έπεσε στο έδαφος όπου και θρυμματίστηκε.

Ο λόρδος Έλγιν θα "ολοκλήρωνε" το έργο που ξεκίνησαν οι Βενετσιάνοι 110 χρόνια αργότερα.



ΕΝΑΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ


Ο Παρθενώνας είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα παγκόσμιας εμβέλειας. Και αυτό εξηγεί ότι στην πόλη Νάσβιλ του Τενεσί χτίστηκε ένας νέος Παρθενώνας, πιστό αντίγραφο του δικού μας, τόσο σε διαστάσεις όσο και σε αναπαράσταση.





Τα γύψινα αντίγραφα είναι εκμαγεία από τα αρχικά γλυπτά, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Παρθενώνας-Nashville-3

Ο αμερικανικός Παρθενώνας χτίστηκε το 1897 και στεγάζει το Μουσείο Τεχνών του Nashville. Σε αυτό το μουσείο βρίσκονται 63 πίνακες ζωγραφικής Αμερικανών καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, που είναι δωρεά του James Cowan.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου